Amb el suport de:
El jaciment del Talladell constitueix el jaciment més important de Catalunya de l’Oligocè, i un dels més importants d’Europa d’aquest període. Se li atribueixen uns 32 M. d’anys i fins a l’actualitat s’han descrit més de 10 espècies diferents de mamífers i rèptils, així com 42 espècies de vegetals, en…
Llegir més ...
Aquest jaciment està datat en el Pliocè superior entorn dels 3,2 Ma, i es va formar en un antic cràter volcànic que posterioment va esdevenir un llac. S’han excavat mamífers, rèptils, aus i peixos en connexió anatómica i un estat de conservació excepcional.
Llegir més ...
En realitat a Sant Jaume de Frontanyà, hi ha 3 jaciments corresponents a l’Eocè mitjà. Al jaciment més ric s’han citat 18 espècies de mamífers i rèptils. Destaca per la quantitat i qualitat de les restes de primats recuperades, i per la presència de creodonts i marsupials.
Llegir més ...
A Catalunya els jaciments més importants d’icnites de dinosaure es troben a Fumanya, Mina Esquirol i Mina Tumí. Aquests jaciments presenten centenars a milers d’icnites (petjades) produïdes pel pas d’un grup de dinosaures sauròpodes, els titanosaures. Constitueixen el conjunt d’icnites atribuïdes a titanosaures més importants. L'estudi dels rastres indica que…
Llegir més ...
El municipi de Coll de Nargó conté una gran riquesa de jaciments en els quals s’han reconegut més de 400 acumulacions d’ous de dinosaure atribuïdes a dinosaures titanosaures. D'entre tots ells, en podem destacar tres: Pinyes, Santa Eulària i Sallent. Aquests tres jaciments constitueixen el conjunt de postes d’ous de…
Llegir més ...
Palanca de Noves
Etiquetat com
L’àrea a on afloren les icnites es troba fortament tectonitzada (plegada) com a conseqüència de l’aixecament dels Pirineus. Hi ha dos tipus de nivells estratigràfics que tenen icnites (petjades fòssils), uns atribuïts al Permià superior i els altres al Triàsic mitjà. Les icnites atribuides al Permià superior constitueixen les restes…
Llegir més ...
Pedrera d'Alcover
Etiquetat com
El jaciment de la Pedrera d’Alcover, és el jaciment del Triàsic marí de la península Ibèrica i un dels més importants jaciments del Triàsic mitjà del món. Aquest jaciment pertany al Triàsic mitjà (240 M d’anys). La fossilització excepcional fa que s’observin les impressions de les parts esquelètiques, i toves…
Llegir més ...
Els terrenys del Parc Natural de l’Alt Pirineu inclouen una important quantitat d’afloraments dels períodes geològics Permià i Triàsic. Es tracta d’uns períodes compresos entre els 300 i els 200 milions d’anys, en els quals la fauna de vertebrats del planeta consistia en una important diversitat d’amfibis i rèptils d’ambients…
Llegir més ...
La Pedrera de Rúbies i La Cabrua són dos jaciments de conservació excepcional, molt propers l’un de l’altre, del Cretaci inferior (110 M.d’anys). Cal destacar la presència d’aranyes i larves d’insectes, així com traces de coloració de la pell d’algunes granotes i el contingut estomacal d’alguns peixos. S’han citat més…
Llegir més ...
A la carretera que va de Tremp a Pont de Muntanyana hi ha un conjunt de 4 jaciments de vertebrats anomenats: Claret 0, Claret 4, Palau i Tendrui. Aquests jaciments es troben en el límit del Paleocè superior i l’Eocè inferior. Han lliurat espècies de mamífers corresponents a multituberculats, insectívors,…
Llegir més ...
Sossís i Roc de Santa són dos jaciments de l’Eocè superior, excepcionalment rics en mamífers fòssils. A Sossís s’han descrit fins a 32 espècies de mamífers i rèptils, i a Roc de Santa 24. En ambdós casos destaca tant la diversitat, com la quantitat de restes fòssils de primats.
Llegir més ...
Aquest jaciment, situat al Pla de la Calma (Tagamanent), ha lliurat centenars de restes òssies d’un grup d’amfibis conegut com temnospòndils i també de petits rèptils. Els amfibis han estat descrits per investigadors de l’ICP amb el nom de Calmasuchus acri. És el jaciment amb més estes òssies del Triàsic…
Llegir més ...
El jaciment d’Incarcal es va descobrir arran de l’activitat extractiva de l’empresa INCARCAL a la Pedrera de Cal Taco a Pedrinyà (Crespià, Pla de l’Estany). A les dolines desenvolupades en els carbonats pliocens han aparegut una gran quantitat de carnívors. La quantitat i la qualitat de les restes del gènere…
Llegir més ...
És un jaciment molt ric en restes de vertebrats, en el que destaquen les troballes de primats i sobretot de l’espècimen fòssil d’Hispanopithecus laietanus –conegut popularment com a Jordi. S’hi ha trobat entorn de 80 tàxons corresponents a mamífers, rèptils, aus i amfibis, cosa que el converteixen en un dels…
Llegir més ...
A l’entorn dels Hostalets de Pierola hi ha una gran quantitat de jaciments paleontològics coneguts des dels inicis del s. XX. Les intervencions a l’Abocador de Can Mata han permés descriure 2 gèneres i 1 espècie de primats Pierolapithecus catalaunicus, Anoiapithecus brevirostris i Pliopithecus canmatensis, i s’hi han documentat gran…
Llegir més ...
El jaciment de Cal Guardiola a Terrassa es va descobrir el 1997 arran de la construcció d’un edifici annex a la Mútua de Terrassa. En les excavacions s’hi van recuperar uns 5.000 fòssils de 25 espècies de mamífers. El 2005 es va iniciar una segona intervenció al Torrent de Vallparadís…
Llegir més ...
El jaciment paleontològic de Basturs Poble, situat en aquesta localitat del municipi d’Isona i Conca Dellà, és una acumulació densa de restes òssies de dinosaure. En les excavacions efectuades durant 10 anys s’hi han recuperat prop d’un miler de restes òssies. Malgrat que aquest material està encara en estudi, la…
Llegir més ...
Els Casots
Etiquetat com
Es troba a prop de la carretera BP-2427 en direcció al Castell de Subirats i de la Masia de Cal Sutxet, dins de la zona de la Serra d'Ordal. El jaciment dels Casots té el seu origen en un petit llac o dolina reblert de dipòsits sedimentaris d'ambients lacustres i…
Llegir més ...